Projektová výuka

Projekt - Jablíčkový den

Název: Jablíčkový den

Datum: 12.10. 2012

Ročník: 1. – 3., 1.s, 3.s, 5.s

Místo: kuchyň, učebny, školní zahrada

Předmět: Prv, Vu,Pv, Vv, Čj, Hv

Vyučovací hodiny: 1. – 4.

Ped. dozor: Honzíková, Kryglerová, Niklasová, Machurová

Autor projektu: M. Kryglerová

Cíl projektu:
  • seznámení žáků s různými druhy ovoce (teoretická část)
  • využívání získaných poznatků a dovedností v praxi (praktická část)
  • používání otevřené komunikace a vzájemné spolupráce
  • osvojování zdravého životního stylu, dodržování hygienických zásad
  • vnímání přírody všemi smysly
Metody a formy práce:
  • vlastní činnost jednotlivce
  • kolektivní práce
  • komunikační kruh
  • rozhovor, beseda, pozorování
  • řešení problému
  • soutěže
Činnosti /postup/:

1. vyuč. hod. (kuchyň - všechny ročníky + učebna)

  • uvítání žáků a seznámení s cílem a průběhem projektu
  • seznámení žáků s různými druhy ovoce a zeleniny, zdůraznění zdravého životního stylu a významu ovoce a zeleniny v našem jídelníčku (komunikační kruh)
  • prohlídka školní zahrady, pojmenování ovocných stromů – jabloň, hrušeň, broskvoň, sběr padaných jablek
  • práce 1. skupiny – vaření jablkového kompotu – přípravné práce
  • práce 2. skupiny – tvoření různých postaviček a zvířátek z jablek aj. přírodnin

2. vyuč. hod. (kuchyň + učebna - všechny ročníky)

  • práce 1. skupiny –  vaření jablkového kompotu – dokončení
  • úklid kuchyně, umývání a utírání nádobí po vaření kompotu
  • práce 2. skupiny – dokončení práce z 1. hodiny, přípravné práce k pečení

3. vyuč. hod. (kuchyň + učebna - všechny ročníky)

  • práce 1. skupiny – tvoření různých zvířátek a postaviček z jablek aj. přírodnin    - práce 2. skupiny – pečení jablečného koláče
  • instalace výstavky postaviček a zvířátek – ocenění nejlepších výtvorů

4. vyuč. hod. (kuchyň – všechny ročníky)

  • „Prostřeno“ - stolování + ochutnávka kompotu i koláče
  • vybarvování omalovánek, řešení pracovního listu a kresba obrázků - vše s tématikou jablek
  • zpěv známých písniček a přednes říkanek na téma ovoce (např. Měla babka 4 jabka, Foukej, foukej větříčku, Koulelo se, koulelo aj.)
Souvislosti s učivem:
  • Prv, Vu – vysvětlení pojmu „ovoce“, rozeznávání základních druhů ovoce a zeleniny
  • Pv – školní zahrada (sklizeň padaných jablek), práce v kuchyni (příprava, úprava a pokrmů, stolování), zdravý životní styl, práce s přírodninami (výroba postaviček a zvířátek z jablek a přírodnin)
  • Vv – kresba ovoce (vystihnutí barvy a tvaru), vybarvení omalovánky
  • Čj – správné pojmenování ovoce (plodů i stromů) i zeleniny, přednes říkanek
  • Hv – zpěv písniček a poslech MC, CD
Souvislosti s průřezovými tématy:

Osobnostní a sociální výchova:
Rozvoj schopností poznávání (cvičení smyslového vnímání, pozornosti a soustředění), psychohygiena (hledání pomoci při potížích), kreativita (cvičení pro rozvoj základních rysů kreativity), komunikace (komunikace v různých situacích), spolupráce a soutěživost (rozvoj individuálních dovedností pro spolupráci)

Multikulturní výchova:
Lidské vztahy (význam kvality mezilidských vztahů pro harmonický rozvoj osobnosti)

Environmentální výchova:
Lidské aktivity a problémy životního prostředí (zemědělství a životní prostředí, ekologické zemědělství), vztah člověka k prostředí (náš životní styl)

Mediální výchova:
Využití a poslech  MC a CD (říkanky, básničky a písničky)

Využití projektu:

k utváření klíčových kompetencí

k učení

  • získávání dovedností a rozvíjení schopností formou her a zábavných činností
  • využívání různých informačních zdrojů

komunikační

  • průběžné hodnocení práce skupiny i jednotlivců
  • volné vyjadřování myšlenek

sociální a personální

  • podpora skupinové a týmové práce
  • spolupráce dětí různého věku

k řešení problému

  • modelová řešení problémových situací (komunikační kruh)

občanské

  • pomoc druhým a uplatňování osobních zkušeností

pracovní

  • dodržování zásad bezpečnosti práce
  • vedení žáků k reálnému posouzení výsledků práce i práce ostatních různými typy hodnocení a sebehodnocení

Schválil:

Datum: 12.10. 2012

Použitý evaluační nástroj:
  • pozorování
  • rozhovor
  • srovnávání
Evaluace:

Žáci seaktivně podíleli na všechplánovaných činnostech. Nejvíce je zaujalo poznávání stromů a sběr padaných jablek, příprava, následná výroba a degustace jablečného kompotu i koláče. Rovněž vyhlášení soutěže jako motivačního nástroje se zdařila. Při práci v kuchyni se velmi osvědčila vzájemná spolupráce starších a mladších žáků, zruční pomáhali méně zdatným žákům.

Celkově hodnotím tento projekt jako velmi zdařilý.

Vypracoval: M. Kryglerová

Datum: 12.10. 2012


Poslední změna: 22.08.2018 - 17:53 Zpět

Organizace Základní škola, Hlučín, Gen. Svobody 8, příspěvková organizace je příspěvkovou organizací zřizovanou Moravskoslezským krajem.
MSK kraj
Příspěvková organizace MSK
Příspěvková organizace MSK